Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Nepřítel vztek/zamrzlá sexualita

19. 4. 2022
Vztek/zamrzlá sexualita a rozmazlené dětičky, co přebírají funkci dospělých v rodině...jak to souvisí?
aneb
Poznatky z dílny v.lásko.vé Čarodějky
 
Napadlo vás někdy, jak často považují lidé HNĚV a VZTEK za naprosto nežádoucí,nepřípustné emoce?
Přitom jako malé děti (1-3roky) jsme díky emoci vzteku dokázaly zavnímat,že nám někdo překročil naše hranice. Že je daná situace na nás "moc".
Ale co byla tehdejší běžná reakce rodiče? Něco jako "nevztekej se Ti říkám,nebo!
...dostaneš na zadek....Tě tady nechám a odejdu....už Ti nikdy....
 
Takže se nám hezky do buněk zapsal vzorec "něco mi vadí,ale rozhodně to nesmím dát najevo,protože je mi pak vyhrožováno násilím,opuštěním,nedostatkem,zavržením....."
 
Někdo tedy zamrzne a přestane raději cokoliv cítit (většinou chlapečci -z kterých pak vyrostou třeba alkoholici a násilníci, závisláci na extrémních zážitcích...aby "něco" cítili//nebo takoví ti hodní,klidní,rádoby vyrovnaní typové inklinující k vipasáně a buddhismu:)
a někdo kdykoli mu nabíhá vztek,raději spadne do pláče (většinou holčičky,protože lítost,smutek, zoufalství,jsou jakoby přijatelnější emoce,než vztek).
A teď cože s tím má společného sexualita?
Řekla bych,že celkem nic..
..dokud se z těchto zakřiknutých, osekaných dětiček v dospělých tělech nestanou sami rodiče.
Pak přijde ta švanda.
Ani jeden nezná emoci vzteku a neumí s ní nakládat (děsí se jí).
Jejich dítě ji samozřejmě začne s vývojem ega prožívat častěji a častěji....ale "výlevy vzteku" jsou pro takového rodiče tak náročné, že raději udělá cokoli,aby jim předešel....
vyhoví dítěti....koupí mu,co si vyřve....podvacáté bude klidným milým hlasem vysvětlovat, že nene,pejsek se za ocásek netahá a sestřička se do hlavy nebacá!
Výsledek? Emočně vypnutý rodič (protože v tu chvíli už má vedle sebe malého tyrana,který ho má omotaného kolem prstu a hranice,které by tam ve zdravém rodičovství měly být, pošlapává každý den....a rodič dál a dál potlačuje svůj vztek,který by ho na neexistenci hranic upozornil, protože je to "vědomý,kontaktní rodič":))) a hlavně nechce být tak hroznej,jako jeho vlastní rodičové a své dítě "traumatizovat")....
Ale když,milé dámy i pánové,vypnete svou schopnost zdravě a ve správnou chvíli se nas-RA-t, vypnete i něco dalšího....schopnost vášnivě se milovat.
Vrcholky kopců nejsou tam,kde nejsou údolí....rovina je rovina.
 
Hodní chápaví muži a mateřstvím uondané ženy....pak zjistí,že je "ten sex už asi ani nezajímá".... Hlavně,že mají to spokojené dítě, co se nevzteká a neřve a co mu splní chápaví,milující rodiče,každé přání....
Ano,je to skrývaná realita partnerství v nukleární rodině....po porodu těch mileneckých postelových chvilek rapidně ubyde....ale - co často vidím,je fakt,že se novopečení rodiče (tedy ti,co nehodlají slepě jako přes kopírák jet "výchovu strachem" a své děti vnímají vědoměji,než byli sami vnímáni svými rodiči) opravdu časem jakoby sexuálně vypnou.... škoda,neb tím vypínají zásadní zdroj síly a kreativity a také pouto mezi sebou.... a na bedra svých dětí naloží břemeno s názvem "jsem hlavní pojítko mámy a táty, beze mně by spolu nebyli"....
 
Jak z toho ven?
Základ je uvědomění těch spojitostí....
a cesta k nápravě? Tu ať si nalezne každý sám...práce s hlasem,dynamická meditace, terapie na vnitřní dítě, štípání dříví....jen bych tedy ta naše zakřiknutá, poslušná ztraumatizovaná vnitřní dítka v dospělých tělech nebrala hned na seminář Vědomého BDSM:) Brát důtky a pouta na dvouleťáky v nás, co se děsili vařečky v ruce hysterické matky, není uzdravování,ale retraumatizace:)
 
Jaké poznámky k tomu máte vy?
Štve vás hystericky řvoucí dítě na ulici,nebo vám to je jedno? 
Umíte procítit vztek? Bojíte se hádek? A co vášeň? :)
Pojďte si na tuhle oblast poctivě posvítit!
img_1_1649946165343.jpg