Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

Menarché... a jsi žena!

18. 5. 2022
Když jsem byla holka, rozhodně jsem slovo "menarché" nikde neslyšela... a to, že první menstruací vstupuji z holčičího světa do světa žen, to mi také nikdo pořádně nezvědomil.

Natož, aby to bylo provázeno oslavou, rituálem, zkrátka prožito tak, jak by si tento zásadní okamžik v životě ženy, zasloužil.
Sdílela jsem se stovkami žen.... naše životní příběhy. To, jak vnímáme sebe, ženství, menstruaci, sex, mateřství, partnerství... A mnohokrát přišel onen "aha moment", když jsme během sdílení došly ke vzpomínce na první menstruaci.... Protože tam to začalo, tam se mnoho dogmat, nejistot a strachů vepsalo do našeho těla, vědomí a podvědomí.

Dnes je díky vzestupu Vědomí na celé planetě a v ČR zvlášť, už mnoho tabu pryč, píše a mluví se o tématech, která byla za dob našich babiček a leckdy i maminek, absolutně "no go", tedy přikryta studem, mlčením, bolestí a obavami.
Je  to zhruba deset let, kdy jsem si skrze pobývání ve skupině Libušínských kněžek - našem kruhu, který se stýkal na různých silových místech a zkoumal sílu a možnosti skupiny žen,
dopřála zažít svůj Rituál Menarché.
Protože - čas je jen iluze a na zásadní prožitky není nikdy pozdě. Je velmi krásné a léčivé, pokud žena takový přechodový rituál zažije i "dodatečně", protože ta malá holčička v ní na to vlastně stále čeká.
A tak jsem - jen o "pár" let později - v kruhu žen, plném přijetí, přítomnosti a bezpečí, v červených šatech na červeném trůně s úctou a láskou přijala Červenou královnu se všemi dary, které mi do života přináší.
Luna, lůno, zrození i smrt, magie, očista, moudrost, temnota, tajemno.....

Jaký máte vztah ke své děloze, ke svému cyklu, ke své ohromné schopnosti zplodit a v temnotě svého břicha stvořit novou bytost? Jen tak, jen tím, že jste a do této Tvorby nijak nezasahujete, nepomáháte božství, které ví, co a jak....
Jak moc byla menstruace u vás v rodině tabu? Jak jí vnímá váš partner/vnímali vaši muži?
Pojďme se o tom bavit, sdílet a tímto sdílením (se) léčit.
Naše Lůno je moudré místo, velmi moudré.
Ale dokud si to samy naplno nezvědomíme, nemůžeme čekat, že to naši muži sami nahlédnou a budou mít naše ženství v patřičné úctě...
bolestivá menstruace, traumatické porody, cysty, prekancerózy děložního čípku atd.atd., to jsou už jen důsledky této naší vnitřní neúcty k sobě samým... k fyzické esenci našeho ženství.
 
img_20211016_165705.jpgimg_20211016_144208.jpg
 
PS: Fotografie -byť v červených šatech - nepochází z mého Menarché rituálu (tam jsme se opravdu nefotily), ale z Ceremonie s posvátným kakaem pro tvůrce a sponzory filmu Šťastny ať jsou všechny bytosti, na které jsem loni měla tu čest se spolupodílet....