Jdi na obsah Jdi na menu
 

 

O ženách v Africe, o ženách v ČR

12. 6. 2014

2014

Měla jsem to štěstí, že jsem mohla třikrát navštívit Afriku.

Jednou z velkých inspirací pro mne byla africká ženskost.

Tamní ženy se nebojí dávat najevo, že jsou ženy - jsou na to hrdé a jejich muži je také umí za jejich ženskost s respektem ocenit.

Ať již jdu na trh pro rybu, nebo jen popovídat se sousedkou - vezmu si čisté, krásně barevné šaty, vonný olej, nejlepší sandály.... Těžko popsat neuvěřitelnou směsici půvabu, barev, vůní a originality, kterou potkáte kdekoli, kde je více žen pohromadě.

Neodmyslitelnou součástí péče o sebe je potom vytváření originálních - a zároveň praktických - účesů. Maminka v každé volné chvíli zaplétá dceři corn-rows, a několikrát do měsíce si od sester, kamarádek, sousedek, nechává vytvářet nový copánkový účes. Prý potom "svému manželovi nezevšední". Ženy všech věků se mění pomalu každým týdnem, zkouší nové varianty, jsou originální.....

Přivezla jsem si odvahu a zároveň pokoru. A odhodlání povzbuzovat ženy - nebojte se projevit, buďte hrdé a krásné.

2022

Ono povzbuzování se nyní děje mnohem mnohem více na úrovni vnitřní, skrze sdílení při tvorbě nového účesu, skrze rozplétání příběhů a důvodů, které nás, ženy, vedly v této kultuře, v tomto životě, ke snaze "zapadnout", být tak nějak normální, "přijatelná", nevyčnívat.....třeba abychom se vyvarovaly projevů žárlivosti, řevnivosti, oplzlosti.....

Sama kráčím po této cestě a udivuje mne, kolik dalších vrstev lze odloupnout, kam až lze sebelásku a sebepřijetí prohloubit, navzdory minulým neblahým zkušenostem.

O nedávném transformačním zážitku tohoto druhu píšu ZDE.

afrika1.jpg

 

 

Náhledy fotografií ze složky Dotek Afriky